Od ryja do ogona! Kolacja degustacyjna w Czarnej Damie

Wieprzowina dla wielu z nas stała się produktem pospolitym. Najczęściej sprowadzana jest wyłącznie do kotleta schabowego lub grillowanej karkówki co spowodowało, że mięso to dla wielu stało się po prostu nudne.
Dlatego postanowiliśmy skutecznie obalić ten mit i pokazać nie tylko walory smakowe wieprzowiny, ale także różnorodność w jej przyrządzeniu. Mięso to w niczym nie ustępuje innym gatunkom, powszechnie uważanym za lepsze jakościowo.
Organizując kolację degustacyjną chcemy przedstawić wieprzowinę jako znakomity punkt wyjścia do tworzenia innych, często ciekawych i pysznych potraw.Cała kolacja będzie składała się z 6 inspiracji, a przygotują ją 3 muszkieterowie kuchni polskiej!Oczywiście nasz niezawodny Piotr Wiedro, szef kuchni w restauracji Czarna Dama w Janowcu, który nie raz pokazał, że kuchnia polska ma niezliczoną ilość odsłon, Kamil Kotarski – Chef Concierge, ekspert, regionalista kuchni lubelskiej oraz Mateusz Ciołko, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem w Polsce jak i za granicą, miłośnik fermentacji, minimalizmu i dobrego jedzenia, który uwielbia łączyć kuchnię tradycyjną z nowoczesną.

❗️Natomiast najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie pozostajemy obojętni na to co dzieje się za naszą wschodnią granicą, dlatego jednogłośnie postanowiliśmy, że cały dochód z kolacji zostanie przekazany na pomoc osobom przybywającym z Ukrainy.